7

Neprijatnosti pri vožnji bicikla

Posted by Drveni Advokat on October 25, 2015 in biciklizam, Uncategorized |

Kada sam počela da vozim, nisam razmišljala ni o čemu. Samo sam sela i počela da vozim. Vremenom su počele da se dešavaju stvari koje mi nisu prijale, ali na koje sam morala da se naviknem. Ovo je lista koju napravih iz sopstvenog iskustva, ne znači da se poklapa sa mišljenjima profesionalaca u ovoj oblasti. Evo šta možete da očekujete kada sednete na bicikl:

 

 1. Opekotine od sunca. Iako u toplom letnjem periodu ustanem ranije i krenem u vožnju dok je još prijatno i prohladno, vraćam se kući taman u vreme kada se vrućina zahuhtava. E sad, nadrljala sam nekoliko puta i onda sam počela da mažem kremu za sunčanje na ovu moju kao sir belu kožu, što bi bilo super da se ne preznojim milion puta i ta krema ne siđe s mene u roku od pola sata. Najgore što mi se desilo jeste da sam kremu za sunčanje namazala na lice. U prvih 10km mi je sva ta krema sa znojem sišla u oči, pa sam narednih 10-15km vozila maltene žmurećki, jer peče kao đavo.
 2. Topla voda. Mnogo volim hladno da pijem. Hladnu vodu, hladne sokove, pivo, špricer… Jedini topli napici koje konzumiram su čaj i ponekad kafa. Sve ostalo sa mnooogooo leda. E pa, u letnjem periodu vam se voda u bidonu veoma brzo ugreje. U roku od odmah. U početku me je to veoma frustriralo, ali morala sam da se naviknem da pijem toplu vodu, u momentima kada bih popila galon led ledene. Pošto nosim ranac sa sobom, u njemu uvek imam još vode, ona eventualno ostane malo hladnija nego ova u bidonu, ali čim ga dopunim, gotovo je.
 3. Masne trenerice. Još uvek nemam profesionalnu odeću za biciklizam, odnosno biciklističke dresove i šorceve, tako da vozim u šorcevima, bermudama, trenericama, majicama, duksevima… Ukoliko i vi planirate da vozite u “civilu”, ono što je najbitnije jeste da su vam nogavice uzane, ili da ih nekako fiksirate, inače ćete ih, da nemate pojma kada, umastiti od lanac. Been there, done that. Više puta. Sada se više ne jedim, te komade odeće koristim samo kada vozim bicikl, tako da mi ne smeta što su “musavi”.
 4. Psi lutalice. Ili ih ima previše i ne vole bicikliste ili je do mene. Definitivno sam magnet za iste, mislim da nema psa lutalice u Novom Sadu i okolini koji nije trčao za mnom. Mogu tačno da navedem lokacije na kojima smo se upoznali. Veoma je neprijatno kada na vas krene rotvajler vidno nervozan i iznerviran što ste prošli tuda. Dosad me nisu stigli, srećom. Ne želim ni da zamišljam šta bi bilo da jesu.
 5. Žuljevi na dlanovima. Ko je još razmišljao o rukavicama kada je tek počeo da vozi? Ranije sam mislila da mi nisu potrebne, njih nose samo profesionalni biciklisti. Greška. Oslonac na dlanove u toku vožnje je velik, u određenim momentima je potrebno malo jače stisnuti korman i nakon nekoliko sati na biciklu, dlanovi bez rukavica utrnu i nastanu žuljevi. Ima mnogo vrsta i modela rukavica za bicikl, treba odabrati one koje vam najviše odgovaraju.
 6. Insekti. Za ovih godinu i po dana mislim da sam progutala… pa jedno kilogram raznoraznih sitnijih letećih bubica. U početku sam se nervirala, sada samo popijem gutljaj vode, da lakše skliznu do želuca i o njima razmišljam kao o besplatnim proteinima. Gomila insekata mi je završila i u očima, zato su cvike kada vozite vrlo poželjne. Jednom mi je osa uletela u nogavicu dok sam vozila, srećom nisam bila na putu, već na keju… Skakala sam kao kreten okolo dok nisam uspela da je izbacim…
 7. Vremenski uslovi. Naravno da neću krenuti da vozim kada je pljusak… ali to ne znači da me negde usput isti neće zadesiti. Veoma je nezgodno voziti po kiši. Ja vozim po putu (drumu), tako da se nisam do sada borila sa blatom, ali kiša veoma ometa vožnju, upada u oči, put je klizav i potrebna je dodatna opreznost. Zatim, moj neprijatelj broj 1 je vetar. Uvek duva iz pravca u kom idem. Kada god je duvao, nikada nije hteo da udari u leđa, pa da mi malo pomogne :D već unatraške, tako da sam lipsavala dok se izborim sa istim. A s obzirom da živim u Vojvodini, košava i ja se često družimo. Znam da vetar povećava snagu i izdržljivost bicikliste, ali ja ga ne volim. Meni vetar donese i ispucale usne.
 8. Povrede. Pala sam samo jednom, za ovih godinu i po dana. Kada sam se probijala kroz mokar pesak, u stojećem položaju. Nerazmišljajući sam se nagnula unapred, prenela težinu na korman i prednji točak je otišao duboko, bicikl stao, a ja preletela. Povredila sam ruku, ali ne strašno. Bitno je umanjiti mogućnost povrede na sve načine, odnosno, kacigu obavezno nositi, koncentrisati se maksimalno, slušati svoje telo i voziti tako da budete što sigurniji.
 9. Obilaženje. Ako vozite po drumu, budite spremni da će vas obilaziti vozači koji ne mare da li ste umorni, da li duva vetar, da li je put po kom vozite loš. Najgore mi je kada me obiđe šleper koji vozi dosta brzo i vuče prikolicu… pa me zanese… Više puta sam mislila da ću pasti, jednom mi se desilo da sam skliznula sa asfalta. Sada se samo dobro uhvatim za korman i stegnem sic koliko god mogu… i nadam da će vozači povesti računa i obilaziti me sa malo većom distancom, radi moje sigurnosti, ali i sigurnosti u saobraćaju.
 10. Guzobolja. Na poslednjem mestu je verovatno najveća boljka svakog bicikliste početnika. Guzobolja. Morate se navići na sedenje na sicu koji uglavnom nije nimalo udoban. Na nekim biciklističkim šorcevima postoje sunđerasti ili od gela ulošci koji ublažavaju ovu neprijatnost, ali se svaki biciklista susreo sa guzoboljom. Šta za ovo reći… osim da će proći :) i nakon zimske pauze, kada ne vozim, ovo mi dođe kao kazna što sam bila neaktivna :))

Ovo su samo loše strane u vožnji koje sam primetila. Ali je jedno svakako sigurno. Nema tih poteškoća koje mogu umanjiti užitak i zadovoljstvo prilikom vožnje bicikla.

 

Veliki pozdrav od mene i mog Zelenka :)

 

bicikl copy

Be Sociable, Share!

Tags: , , , , ,

7 Comments

 • Sladja says:

  Pre avanture zvane rekreativni biciklizam pozeljno je porazgovarati sa nekim iskusnim biciklistom.Dobiti savete zasto bici garderoba,kaciga,naocare…….

 • Drveni Advokat says:

  U pravu ste… samo što nisam nikoga poznavala ko se bavi biciklizmom tada, pa sam sama otkrivala… i ono što sada znam mislim da je sam vrh sante i da me čeka još mnogo toga da naučim :) Čemu se iskreno radujem :)

 • Drveni Advokat says:

  Saveti koje sam dobila na FB od bicikliste Borislava Bucana. Smatram da su veoma korisni, pa ih u celosti, uz odobrenje, kopiram ovde :) Hvala Borislave!

  1. Opekotine od sunca – ne koristiti svakakve kreme. Ako već koristite kacigu, gledajte da bude ona sa šiltom. On dosta pomaže u zaštiti lica od sunca. To sam primetio kod ljudi koji imaju kacige bez šilta. Razlika između mog i njihovog lica je ogromna.
  2. Topla voda – postoje termo bidoni koji mnogo duže čuvaju vodu hladnom. Ako već nosite ranac, jednu flašu sa vodom zamrznite i onda ovu sa blagom vodom naspete u ledenu flašu i vratite nazad u bidon. Ola, hladna voda! ;)
  3. Masne trenerice – zato se koriste nanogice koje čuvaju nogavice od zamazivanja. U svakom slučaju bolje je nabaviti odeću koja ide uz telo.
  4. Psi lutalice – ako se previše približe, samo ih polijete vodom iz bidona. To će ih dovoljno omesti da im pobegnete.
  5. Žuljevi na dlanovima – rukavice i udobniji gripovi rešavaju problem.
  6. Insekti – navikavati se da dišete na nos, izdišete na usta. Naočare obavezne.
  7. Vremenski uslovi – ono što ne možemo da menjamo. Pljusak nas može uhvatiti u svakom trenu. Vetar treba da prihvatite i biće vam lakše. :)
  8. Povrede – svi padamo. Čak i mi koji godinama vozimo, desi se da padnemo. Bitno je ostati pribran i ne doživeti to kao traumu i prestati sa vožnjom.
  9. Obilaženje – samo držite svoj pravac. Koliko god da im vi pospuste i pomerite se ustranu, oni će vas više gurati. Uvek vozite tako da imate dovoljno prostora da eskivirate u desnu stranu ako zatreba.
  10. Guzobolja – kupovati biciklističke sa udobnijim gelom. Takođe, tu igra ulogu i odgovarajuće sediše i pravilan položaj tela prilikom vožnje.

 • Darko Drobnjak says:

  9. Kod obilaženja, ali i za mnogo bezbedniju vožnju, koristiti retrovizor. Ima ih raznih oblika i dužina drške, a kače se na levu stranu na vrh kormana ili ako imate tzv rog.Lepo vidite šta vam dolazi otpozadi, i kako vozi, a i kada prolazi šleper, lako se vidi da li ima auto iz ili ne, pošto od buke (vetar i kamionski motor) ne može da se čuje auto iza.

 • Serpampur says:

  Uf problemi su u navikama najveci, ove godine sam bio i na poduzem putu i kao novopeceni ciklonaut preneceu neka moja iskustva.

  1. Opekotine od sunca – boravak na suncu u kasno prolece i rano leto stvara zastitu i cim potamnite retko da mozete imati opekotine doduse postoje zone koze koje su uvek podlozne gorenju naravno to je lice, kaciga resava problem, a i pomaze da ne ckiljite. Kacigu sam samo na spustevima nosio jer vise od opekotina smeta toplota i taj vreo vazduh nego sam kontakt koze sa suncem….
  2. Topla voda – navika inace je i pijem poprilicno, ne pijem hladnu vodu inace ali na putu sam nekad se uzeleo osvezenja sa izvora planinskog, ako vam smeta topla voda ubacite kesicu caja nekog blazeg nane ili kamilice.
  3. Masne stvari – ooo da masne stvari ili koza, naviknete se i redovno gledate nakon silaska sa bicikla u noge i nogavice. Cesto tokom leta dobijam pitanja oooo da li je to tetovaza… Resenje pha naviknite se i naviknite okolinu da ce te ponekad biti umazani :)
  4. Psi lutalice – Veoma retke kontakte sam imao ali dodajem i zbrinute pse istrcavaju iz dvorista i jednostavno brane svoju lokaciju a iritiraju ih pokreti. Voda i pedalanje, i kao krajno resenje kod teskih situacija aluminijumska pumpa, do sad sam uvek uz brze okretanje bezao
  5. Zuljevi – nisam ih imao ali sam imao druge problem nakon poduze voznje(100km-140km)par dana za redom, nagnjecene zivce pa da mi utrnu mali i domali prsti na sakama ili kratkotrajni bol u velikom zglobu iza sake
  6. Insekti – cuveni problem, kad opali po kacigi veci insekt to se cuje kao da vas je kamicak pogodio. Jednom me je tokom mog putesestvija u sred voznje ubola osa izmedju dva prsta na ruci ne secam se ni koja je ruka u pitanju bila i koji su prsti bili, znam da sam ostao pribran istrpeo bol i cvrsto drzao volan do stajanja
  7. Vremenski uslovi – kisa, vetar, sneg… Po kisi sam jednom tako pao ili kako kaze moj drug ulubio tako da se danas i najmanje bare plasim kada vozim. Naime prolazio sam uobicajnim ulicama po pljusku sa vecom brzinom i nakon lezeceg policajca je bila bara ja pri vecoj brzini sam nemario bara ko bara mokar sam ceo e tu je greska bila jer nakon lezeceg je dosao pad tezine prednjeg tocka direkt u rupu ili ti tu moju baru. Tocak se bukvalno zakucao dole ja sam preleteo preko volana rupa je sa lezecim dubine pola metra, prosao sam pre nekoliko dana tom trasom u Zemunu, put je saniran. Izbegavati bare i voziti sporije imati u rancu/bisagi suvu preobuku, ako vetar pojaca trazite zaklon i presvucite se imao sam gadnu oluju u Igalu ovog leta, no letnja je i kratko traje za druga godisnja doba bi vam trebao i sator :D
  8. Povrede – Ulubih se 2 puta ozbiljnije jednom usivanje arkade, znaci kaciga je obavezna, nositi zavoj hanzaplast, hidrogen, jod na duze trase i naravno voziti oprezno
  9. Obilazenje – navika je u pitanju, ogledalce je super da vas upozori sem zvuka a da ne okrecete glavu, muzika je dobar partner za rizicne situacije ublazuje stres makar. Ne mislim na slusalice u usima vec na zvucnik ja ga vezujem za lulu a kupih ga od kineza za 10e, ima mogucnost citanja sa usb i memorijskih kartica kao i radio prijemnik sopstvenu bateriju i mogucnost ubacivanja 4xAA Baterja :)
  10. Guzobolja – samo dok se ne stekne navika u letnjim periodima i toplota pogotovo kod nas muskih kad se upali taj sedalni deo potrebno je prvo psihicki se razladiti :D

 • Ljuba Orlix says:

  Iskustva početnika na OZBILJNIJEM BAJSU:
  Godinama sam vozio po lokalu obične bajseva a naročito NABUDŽENI PONI. Kako nabudženi, pa majstor mi ga komplet opremio i kontra i kočnice i dinama i udobno sedište i napred i pozadi korpe za prtljag, mačije oči i treptuće svetlo pozadi i baterijska lampa napred da me dinama ne usporava. Pozadi veći zupčanik 22 zuba i nigde ne silazim. Sedište maksimalno dignuto,široko i udobno, volan takođe podignut i bez problema, vozi miško! Zašto poni? Pa u zavičaju kuća a imam neki posed gore ispod Tare i da me taksista ne bi čekao, ja PONI u gepek, on me ostavi gore a ja kada završim posao, ispričam se sa ljudima, popijem i neku rakiju pa polako nizbrdo. Put je lošiji ima i odrona a ja ne bih da svoja kola, koja nisu sišla sa asfalta, lomim i trošim lamelu na velikom usponu. I sve je bilo u redu dok nisam nabavio ovaj pravi BRZINAC sa uskim trkačkim sedištem i niskim ravnim volanom. Krenem ti ja sa grupom biciklista na turu 36+36=72 km po vrućini na ILINDEN od Bgd do Kačareva iza Pančeva. Ja u tankoj letnjoj trenerci, kačket na glavu, žutu majicu i uočljiv ranac na leđa, dole udobne patike, dva litra vode plus termos boca. Vozim ja, a oni mi izmiču. Žulja me sedište, ja stanem, umotam ga rezervnom majicom, vozim malo 5-6 km, boli dupe. Opet stanem oni mi izmakoše. I ja onda solo. Stanem u hladovinu odmorim, popijem vode, vozi, vozi i stignem sat vremena posle njih. Vetar pravo u grudi, kao za inat. Dođem tamo i ćutim ne pričam svoje muke. Zglobovi iznad šaka ne znam jesu li moji, utrnuli, sav teret na rukama? Ništa ih ne pitam, počnem da ih zagledam a oni skoro svi sa biciklističkim šorcevima naloženim sa gelom na dupetu. Rukavice na rukama, neki imaju one dodatke na volanu da mogu povremeno da se usprave i malo odmore zglobove na rukama a ja …?! Boravismo tamo tri sata pa hajd nazad. Južna strana se oladila, sednem na sedište, muke žive, boli, ne mogu da vidim da li se plavi. Jedva čekam da dođe kući da uzmem ogledalo i pitam ženu kakva mi je južna strana? Vozim ja a vetar promenio pravac pa opet u prasa junačka. Dođe do kuće, noge kolena ništa a zglobovi na rukama i dupe bridi li bridi. Pokažem ženi a ona kaže “KO ČIVIT”!:) Poruka svima koji sedaju na bajs: Koncetracija u vožnji 100%, čuvajte se vozila koja vas obilaze, posebna pažnja na teretne kamione i šlepere. Pravi se vakum između kamiona i prikolice i vuče vas talas pod prikolicu. Stati, piti vode i ako nisi žedan, kada si žedan, onda si već PROKUVAO kao Fića nekada. Nikako se ne zaletati u bare, prosuto ulje, pesak i prašinu, izlete točkovi i eto belaja. Naočare za sunce ili bilo kakve OBAVEZNO! Ne ići po onim nagibima na asfaltu krajem puta. Ja sam se trudio da vozim po onoj beloj crti s’ kraja kolovoza. Tek posle sedam dana mi ČIVIT izbledeo a zglobovi na šakama su me boleli tri-četiri dana. A onda sam otišao u SPECIJALIZOVANU prodavnicu BAJSEVA i OPREME i shvatio da je ovaj SPORT mnogo skup. Biciklističke gaće sa uloškom i kaciga zajedno koštaju koliko i moj BAJS. Brrr! Pa zar to mora da bude sve FIRMIRANO ?! Ma hajte molim vas! Pa nisam ja ŠMINKER, hoću samo da se rekreiram i družim sa prijateljima. Recite vi meni imali negde malo bolje AMATERSKE opreme za obične bicikliste, nemam nameru u ovim godinama da idem na trke :)

 • Drveni Advokat says:

  Darko i Serpampure, hvala mnogo na komentarima i savetima, izuzetno su korisni! Ono što je mene dugo mučilo, nakon ovog teksta je dobilo razrešenje i to je velika stvar :)

  Ljubo, sjajno iskustvo, nasmejala sam se od srca :)) Hvala što si ga podelio :)
  Što se tiče biciklističkih šorceva sa ulošcima, ja još uvek nemam nijedan, ali sam čitala da rekreativci uzimaju i polovno ili naručuju iz inostranstva gde je znatno povoljnije. Samo treba paziti na carinu. Mada, ako uzmeš u obzir da ćeš ih nositi dugo i da ćeš u njima sedeti mnogo kilometara, možda kvalitet opravdava cenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2008-2018 Najdrvenija advokatska e – kancelarija All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.