4

Obećala si da ćeš biti večna

Posted by on September 8, 2010 in književnost, memories, razmišljanja, uzdah |

Najranija sećanja koja imam vode ka Desanki i njenim pesmama. Svako jutro dok me je vodila u vrtić, i popodne, kada smo se vraćale iz istog,  mama mi je recitovala njene pesme, tako da sam, još dok nisam krenula u školu, znala velik broj stihova napamet. Jednom prilikom na Zmajevim dečijim igrama sam je i upoznala, mama me je odvela da vidim baku koja piše tako lepe pesme. Sećam se da se nastavnica srpskog jezika iznenadila kada sam, dok smo obrađivali pesmu i imali prvi kontakt sa njom, ustala i izrecitovala celu “Krvavu bajku”. U petom ili šestom razredu.

Na prijemnom ispitu za fakultet me je komisija, kao treće pitanje, pitala koji mi je omiljen pesnik. Rekla sam Desanka Maksimović. Tada sam odgovarala njene pesme i zbirke za ispit, ali sam ih pre toga čitala i učila sa uživanjem. Jer, Desanka je posebna. Iako ne volim poeziju, u njenim pesmama pronalazim okeane emocija, uragane uzdaha i suza, svemir ljubavi.

Ne mogu uvek da čitam poeziju. Zapravo, sretki su momenti kada mi se poezija čita. Ako izaberem njene pesme, uvek plačem. Posebno kada čitam ovu.


OBEĆALA SI DA ĆES BITI VEČNA

Obećala si jednom u detinjstvu
da ćes biti večna,
otkle god se vraćali da ćemo te zateći,
kao senku ispod kućne strehe,
kao kućni prag.

Nije bilo nijedne naše plovidbe
da je nisi, kao ribarske žene,
presedela na pučini gledajući;
nije bilo bure ni brodoloma
da nismo posle njih
pored neba ugledali i tvoje lice.

Gde god bismo se probudili,
bila si u prozoru ti i sunce;
bila si nam uvek na dohvatu ruke
kao voda,
uvek kao vazduh
prisutna i neophodna.

Obećala si nam da ćes biti večna
kao sve što nas na svetu dočekuje
i ostaje posle nas.
I kada si umirala,
činilo se da se osećas krivom
što nas napustaš.


http://www.youtube.com/watch?v=GW7Ak7a0MQA

Be Sociable, Share!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

4 Comments

 • svitica says:

  i ja obozavam Desanku. Prvi put kad sam cula od nekog decka, koji mi je posle i postao decko, mada smo najpre usli u sukob zbog Desanke. On je tvrdio kako su njene pesme pateticne, nametnute deci u skolskoj literaturi u komunjarsko -nase vreme…To je za mene bila inovacija, da neko napada Desanku Maksimovic, a i to je bilo u ono vreme 90ih , kad su svi nesto mudrovali o politici, sistemu, pa je u taj brlog upala i Desanka! jA ZINULA, NAPALA GA…medjutim, posle mi to njegovo uslo u glavu, pa pomislim da sam ja glupa, a on u pravu. Medjutim, ubrzo kad sam pocela da iskreno vrednujem svoje misljenje sa ponosom klicem da je Desanka Maksimovic divna, iskrena i da se u njenoj poeziji pronalazim. Eto , tako neko obican, nemam kompleks od misljenja sredine i potrebu da barata zvucnijim imenima pesnika. I ja glasam za Desanku, i secam se da sam kad je umrla,cini mi se 1993., napisala nesto kao pricu u moj dnevnik.

 • Šovlja says:

  Spechless.

  Obožavam Desanku.
  Hvala na ovom YT linku, mada mi se ne sviđa muzika u pozadini, odudara mi nekako. No, dobro, to svakako ne umanjuje čari ove pesme. :*

 • Dudaelixir says:

  I ja sam kao ti, ne ljubim baš poeziju ali je ova pesma posebno dirljiva i suze su mi grunule!

 • Iva says:

  Desanka je predavala sprski mojoj baki u gimnaziji i baka ju je mrzela. Kad bi je videla na televiziji, psovala bi joj boga, a inače je bila fina žena, tj. psovala je boga samo Desanki i meko kuvanim jajima. Kaže, bila je stroga nastavnica. Nije joj se dopalo što sam čitala njene pesme, nimalo….

  …a ja se sve vreme pitam hoće li iko posle te žene biti kvalitetna srpska pesnikinja. Nedostaje nam to, očajnički. :( Obožavam je.

  Ako te pitam da li ovu pesmu vezuješ za mamu, da li se ljutiš? Ja sam je odmah prebacila u muški rod i zaplakala se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2008-2018 Najdrvenija advokatska e – kancelarija All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.