15

Roditeljsko pismo

Posted by Drveni Advokat on December 19, 2009 in uzdah |

Nešto što je toliko istinito . . . i šta ne bih razumela da sam dobila pre dve godine . . . sada razumem. Itekako razumem.

Za vas koji imate roditelje,

Za vas koji ste roditelji,

Za vas koji ste imali roditelje,

Za vas koji znate one koji imaju roditelje

I za vas koji poznajete nečije roditelje.

Dragi sine/kćeri,

Sada još nisam ostario, a kada me budeš video takvoga, budi strpljiv sa mnom i pokušaj me razumeti ako se zaprljam u vreme ručka, i ako se ne mogu sam odenuti, budi strpljiv.

Seti se sati, koje sam potrošio, dok sam te tome naučio.

I ako u razgovoru ponavljam iste stvari uvek ponovo, nemoj me prekidati, saslušaj me! Kada si bio malen, morao sam ti istu priču čitati uvek ponovo, pre no što si utonuo u san.

Ako se ne budem želeo kupati, ne ismejavaj me i ne vređaj. Seti se kako sam te morao loviti i izmišljati hiljadu razloga, da bi ušao u kadu.

Kad opaziš moje nepoznavanje nove tehnologije, daj mi vremena i nemoj me gledati s podsmehom na licu. Ja sam tebe naučio mnogo stvari: pravilno jesti, pravilno se obući, suočiti se sa životom.

Ako nekad u razgovoru zaboravim ili izgubim nit razgovora, daj mi malo vremena, da se prisetim i ako mi to ne pođe za rukom, nemoj se uznemiravati. Nije mi najvažnija stvar na svetu naš razgovor, već to, da sam s tobom i da me znaš slušati.

Ako ne budem želeo jesti, nemoj me prisiljavati da jedem. Sam znam najbolje, kada mi je hrana potrebna, a kada ne.

Kada mi umorne noge više neće dozvoljavati da hodam, pruži mi ruku jednako kao što sam je ja pružao tebi, kada si pravio prve korake.

I ako ti jednom kažem, da više ne želim živeti, da želim umreti, ne ljuti se na mene, jednoga dana ćeš me razumeti. Jednom ćeš spoznati, da sam ti uprkos svim učinjenim greškama, želeo samo najbolje i pokušao sam te pripremiti na putovanje života. Ne žalosti se, ne ljuti se i ne osećaj se bespomoćan, kada me budeš gledao pored sebe takvog. Budi pored mene i pokušaj me razumeti i pomoći mi tako kao što sam ja pomagao tebi, kada si počeo živeti. Budi mi oslonac, pomozi mi završiti putovanje s ljubavlju i strpljivošću. Vratiću ti osmehom i neizmernom ljubavlju, koju sam oduvek čuvao za tebe.

Be Sociable, Share!

Tags: , , , ,

15 Comments

 • SadClown says:

  Sorry, ali ovo je jače od mene :D
  Podsetilo me to pismo na ovaj tekstić:

  Sa 4 godine, uspeh je… ne umokriti donji ves.
  Sa 8 godina, uspeh je… imati prijatelje.
  Sa 18 godina, uspeh je… imati vozacku dozvolu.
  Sa 20 godina, uspeh je… voditi ljubav.
  Sa 35 godina, uspeh je… imati novca.
  Sa 50 godina, uspeh je… imati novca.
  Sa 60 godina, uspeh je… voditi ljubav.
  Sa 70 godina, uspeh je… imati vozacku dozvolu.
  Sa 75 godina, uspeh je… imati prijatelje.
  Sa 80 godina, uspeh je… ne umokriti donji ves.

 • als011 says:

  Divno… još kad bi imao ko da pročita!

 • dudaelixir says:

  Sve je ziva istina i moram priznati da nisam baš tako razmišljala kada sam imala babu i dedu u stanu. Doduše, bila sam klinka, ali sam, odrastajući, shvatila da je sve istina i da zaista treba imati razumevanja za stare. Polako ulazim u tu kategoriju i već doživljavam neke neprijatnosti zato što sam “matora”! Ali, sve je to u blagoj fazi! Nadam se da neće biti drastično ili bar ja neću biti pri “pameti” da budem svesna šta mi rade! :(

 • Milorad says:

  Nemaš pojma koliko priča ima smisla… osetio sam na svojoj koži dobar deo priče, a dobar deo još uvek osećam – imam baku od 85 godina koja je sahranila četvoro svoje dece :( i polako je stiže demencija… toliko puta mi dođe da uradim sve ono što roditelj u ovom tekstu moli svoje dete da ne uradi da ne mogu da ti opišem, ali se uvek suzdržim… jbg cest la vie…

 • stevo says:

  O da, Drvena tako je!

 • Charolija says:

  Dobro je što razumeš. Sve je to život.

 • CyberCat says:

  Najteži je deo iz poslednjeg pasusa. Tu treba biti dostojanstven i pomoći im da odu. A to je ono najteže, kao i sva pitanja koja ostaju bez odgovora kada ih ispratimo.
  Sve što si napisala je istina, tužna istina. Kao što Charolija reče, to je život.

 • dijica says:

  Drvce, bre, rasplakala sam se… :( Nemam šta da dodam osim da… Imam poverenja u tvoje srce. :*

 • Istina . . . i zaista je teško i blago onom ko to nije morao da doživi . . .

  Ja plačem svaki dan . . . kad god pomislim na mamu . . .
  samo da ona to ne vidi . . .

 • lucky_v says:

  Ovaj tekst je tako istinit i tako tužan… Želim ti puno snage i strpljenja, jer dobro srce već imaš.

 • Dudaelixir says:

  Veruj mi Advokati, svaki put kada ovo pismo pročitam, ja se rasplačem, ali, baš, baš svaki put. Izgleda da mi je potrebno plakanje, jer namerno čitam, mada znam već sve šta piše! Grize li me savest, grize! Priznajem, nisam bila baš uvek uvidjavna prema baki, mada sam jako bolećiva na stare ljude. Uvek ih prevodim preko ulice, naravno, kada vidim da postoji problem. I da im ponese torbe sa pijace i svašta, što mogu. Ovo je predivno što si napisala i trebalo bi da svako čita, bar jedanput dnevno! Ozbiljno! Kod nas je briga o starima užasna. Svi ih tretiraju kao “matore budale”, “izlapetise”, “aha, stoje u redovima, baš kad radni svet ima posla u bankama a oni mogu kada hoće, a našli bas sad”. Niko se ne pita da li svako od tih starih ima šta da jede, jer, poznato je, penzije su kod siromašne. Mali je broj onih koji primaju penziju “po meri normalnog čoveka”! Hvala ti puno na ovom textu!

 • Dudaelixir says:

  Advokatice, želim ti da imaš snage i da izdržiš maminu bolest a mami da izdrži, da bude hrabra i istrajna u ozdravljenju, zbog tebe! :)

 • Ovo je prva godina mog života u koju ulazim bez onoga koji me je dočekao kada sam prvi put udahnula vazduh u svoja nejaka pluća. Strašno su mi teške i meke tvoje reči Marija.
  Hvala ti

 • electrasdreams says:

  Apsolutno je tako.
  Rastuzila si me. Toliko je malo onih koji ovo shvataju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2008-2018 Najdrvenija advokatska e – kancelarija All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.